Onzekerheid en sociale angst

'Ik ben altijd wel onzeker geweest en stond als kind ook al niet graag in de belangstelling. Ik had wel altijd vrienden. In de puberteit nam mijn onzekerheid toe en sindsdien voel ik me vaak zo ongemakkelijk. Ik voel me zo stom als ik tijdens een gesprek ineens merk dat ik begin te blozen of niet goed meer weet wat ik moet zeggen. Ik doe dan ook vaak alsof ik heel druk bezig ben met iets en niet veel tijd heb om te kletsen. Als ik naar de stad ga, ben ik ook vaak bang dat ik een bekende tegenkom en dan niet weet wat ik moet zeggen. De laatste tijd durf ik zelfs mijn telefoon niet meer op te nemen, als ik niet weet wie er belt.'

Hoe herken je het?

Iedereen kent gevoelens van angst en gespannenheid in sociale situaties. Veel mensen vinden het vervelend om een praatje voor een groep mensen te houden, om op een verjaardag als enige onbekende aanwezig te zijn of om plotseling in een groep mensen in de belangstelling te staan. Soms kan deze angst erg hinderlijk worden, waardoor je bepaalde sociale situaties slechts met moeite doorstaat of zelfs uit de weg gaat.

Mensen met sociale angst zijn erg gespannen in sociale situaties en zien hier erg tegenop. Voorbeelden van dit soort situaties zijn een etentje met vrienden, een vraag stellen in de klas, een praatje maken met iemand of werken wanneer er iemand meekijkt.

Wie last heeft van sociale angst heeft vaak moeite met het geven van zijn mening. Hij of zij is bang om voor gek te staan of ruzie te krijgen. Anderen hebben het gevoel dat ze saai zijn en toch niets leuks te vertellen hebben. Ook zijn ze zich vaak erg bewust van lichamelijke angstverschijnselen als blozen, trillen en zweten.

Om een afwijzing of negatief oordeel van anderen te voorkomen, gaan mensen met sociale angst vaak bepaalde situaties uit de weg. Zij gaan bijvoorbeeld niet meer naar verjaardagen, nemen de telefoon niet op of melden zich ziek wanneer zij moeten presenteren. Meer subtiel vermijdingsgedrag komt ook voor, zoals het dragen van een dikke laag make-up, zodat blozen minder zichtbaar is.

Heb jij last van deze klachten?

Wanneer je last hebt van sociale angst is het soms erg lastig om hulp te zoeken of over je klachten te praten. Het komt vaak voor dat mensen lang blijven rondlopen met hun onzekerheden en sociale angst. Ze betwijfelen of hun klachten wel ernstig genoeg zijn of durven de stap niet te nemen. Dat is jammer, want in de praktijk ervaren wij dat mensen al snel meer zelfvertrouwen hebben en zich weer kunnen ontspannen in sociale situaties. Investeer in jezelf en ga op zoek naar een professional bij wie jij je op je gemak voelt. De psychologen van praktijk UP zijn gespecialiseerd in angstklachten en helpen jou graag bij het vinden van de geschikte professional.

Een afspraak maken of een vraag stellen?
Neem vrijblijvend contact op met UP

Wil je weten wat UP voor jou kan betekenen?
Lees hier meer over onze werkwijze

Wij kunnen je helpen bij:
Paniek
Dwang
Angst
Onzekerheid en sociale angst
Piekeren
Depressie
Burn-out
Relaties
Leefstijl
Iets anders